(function() { var script = document.createElement('script'); script.src = 'https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/babel-polyfill/6.26.0/polyfill.min.js'; script.async = true; document.head.appendChild(script); }()) var __cp = { "id": "N_Z-izFEexO7tCYiYWKJz8Sb0ulmB2cvLkxr0fFOf_w", "version": "1.1" }; (function(window, document) { var cp = document.createElement('script'); cp.type = 'text/javascript'; cp.async = true; cp.src = "++cdn-widget.callpage.io+build+js+callpage.js".replace(/[+]/g, '/').replace(/[=]/g, '.'); var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(cp, s); if (window.callpage) { alert('You could have only 1 CallPage code on your website!'); } else { window.callpage = function(method) { if (method == '__getQueue') { return this.methods; } else if (method) { if (typeof window.callpage.execute === 'function') { return window.callpage.execute.apply(this, arguments); } else { (this.methods = this.methods || []).push({ arguments: arguments }); } } }; window.callpage.__cp = __cp; window.callpage('api.button.autoshow'); } })(window, document); window.__lc = window.__lc || {}; window.__lc.license = 4442131; ;(function(n,t,c){function i(n){return e._h?e._h.apply(null,n):e._q.push(n)}var e={_q:[],_h:null,_v:"2.0",on:function(){i(["on",c.call(arguments)])},once:function(){i(["once",c.call(arguments)])},off:function(){i(["off",c.call(arguments)])},get:function(){if(!e._h)throw new Error("[LiveChatWidget] You can't use getters before load.");return i(["get",c.call(arguments)])},call:function(){i(["call",c.call(arguments)])},init:function(){var n=t.createElement("script");n.async=!0,n.type="text/javascript",n.src="https://cdn.livechatinc.com/tracking.js",t.head.appendChild(n)}};!n.__lc.asyncInit&&e.init(),n.LiveChatWidget=n.LiveChatWidget||e}(window,document,[].slice)) Olejek rycynowy w kosmetyce - Laser DeLux® ! function(w, d, t) { w.TiktokAnalyticsObject = t; var ttq = w[t] = w[t] || []; ttq.methods = ["page", "track", "identify", "instances", "debug", "on", "off", "once", "ready", "alias", "group", "enableCookie", "disableCookie"], ttq.setAndDefer = function(t, e) { t[e] = function() { t.push([e].concat(Array.prototype.slice.call(arguments, 0))) } }; for (var i = 0; i < ttq.methods.length; i++) ttq.setAndDefer(ttq, ttq.methods[i]); ttq.instance = function(t) { for (var e = ttq._i[t] || [], n = 0; n < ttq.methods.length; n++) ttq.setAndDefer(e, ttq.methods[n]); return e }, ttq.load = function(e, n) { var i = "https://analytics.tiktok.com/i18n/pixel/events.js"; ttq._i = ttq._i || {}, ttq._i[e] = [], ttq._i[e]._u = i, ttq._t = ttq._t || {}, ttq._t[e] = +new Date, ttq._o = ttq._o || {}, ttq._o[e] = n || {}; var o = document.createElement("script"); o.type = "text/javascript", o.async = !0, o.src = i + "?sdkid=" + e + "&lib=" + t; var a = document.getElementsByTagName("script")[0]; a.parentNode.insertBefore(o, a) }; ttq.load('C61P4F3VJ586PA3ACUC0'); ttq.page(); }(window, document, 'ttq');
Łódź Białystok Bielsko-Biała Bydgoszcz Częstochowa Gdańsk Gdynia Kalisz Katowice Kielce Kraków Lublin Opole Poznań Rzeszów Szczecin Toruń Warszawa, Egejska Warszawa, Hanki Czaki Warszawa, Widok Wrocław
Laser DeLux / Blog / Olejek rycynowy w kosmetyce

Olejek rycynowy w kosmetyce

pielęgnacja

Zacznę od tego początku. Czym jest olejek rycynowy? Olej rycynowy jest pozyskiwany z rośliny zwanej rącznikiem pospolitym, dlatego często jest nazywany olejem rącznikowym. Olej ten jest tłoczony na zimno podobniejak olej lniany, ma gęstą konsystencję i jasnożółty kolor. Szaro-brązowe nasiona rącznika pospolitego zawierają silnie trujący ricin, który po obróbce termicznej traci toksyczne właściwości, by w rezultacie zawierać jedynie glicerydy kwasowe.

spis treści

Olej rycynowy jest łatwo dostępny, a przy tym niedrogi. Można go dostać w każdej aptece czy sklepie zielarskim za kilka złotych . Olej rycynowy jest stosowany w przemyśle spożywczym, chemicznym, kosmetycznym, a także w medycynie. Jest składnikiem wielu smarów, mydeł i farb.

Ile kosztuje olejek rycynowy?

Olejek odnajdziemy w kosmetykach, maściach i perfumach. Można go odszukać w składzie INCI pod nazwą Ricinus Communis Seed Oil. Polecam wybierać kosmetyki z oznaczeniem : Ecocert - ceniony certyfikat przyznawany kosmetykom naturalnym najwyższej jakości.

Zdrowotne właściwości olejku rycynowego

Jednym z najbardziej znanych zastosowań oleju rycynowego w medycynie jest jego zdolność do stymulowania perystaltyki jelit. Olej rycynowy wykorzystuje się w medycynie jako łagodne środki przeczyszczające, które mogą być pomocne w przypadku przewlekłych problemów z zaparciami. Olej rycynowy kosmetyce powszechnie jest znany ze swoich właściwości przeczyszczających. Na olej oddziałują enzymy z trzustki, pod wpływem których olej przemienia się w mydła sodowe i potasowe. Mydła te podrażniają błony śluzowe jelita i wzmagają ich perystaltykę. W wyniku tego procesu następuje przenikanie wody do ściany jelita, zwiększenie ich objętości i efekt przeczyszczający.

Efekt przeczyszczenia to jednak nie wszystko. Olej rycynowy doskonale sprawdzi się jako środek łagodzący bóle pleców. Aby poradzić sobie z nieprzyjemnymi dolegliwościami, należy nasączyć podgrzaną gazę lub flanelowy materiał olejem rycynowym. Następnie należy taki okład przyłożyć na jakiś czas do pleców. Efekt może naprawdę zaskoczyć.

Jeśli zmagamy się z męczącym bólem stóp, to pomocny okaże się również olej rycynowy w kosmetyce. Wystarczy smarować nim od czasu do czasu kończyny. Olej rycynowy w kosmetyce zmniejsza również uczucie ciężkości nóg. Sprawia, że skóra na stopach stanie się miękka.

Olej rycynowy w kosmetyce  znajduje również zastosowanie w leczeniu różnych stanów skórnych. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i bakteriobójczym, może być stosowany jako środek wspomagający leczenie trądziku, egzemy czy łuszczycy. Dodatkowo, olej rycynowy ma właściwości łagodzące, co sprawia, że jest on skuteczny w zmniejszaniu zaczerwienień i podrażnień. Dodatkowo olej rycynowy doskonale natłuszcza, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, a także łagodzi podrażnienia skóry. Przyspiesza gojenie się ran, sprawia, że skóra szybciej regeneruje się po oparzeniach czy owrzodzeniach.

Zastosowanie olejku w zabiegach kosmetycznych

Ze względu na swoje właściwości olejek rycynowy jest wykorzystywany w kosmetyce od bardzo dawna. Jego działanie cenią sobie przede wszystkim kobiety , które stosują go na skórę, włosy i paznokcie. Olejek ma wspaniałe właściwości nawilżające i odżywcze. Stosowany w pielęgnacji brwi i rzęs wzmacnia i poprawia ich koloryt. Olej rycynowy w kosmetyce jest popularnym składnikiem takich kosmetyków, jak

  • krem
  • maść
  • szminka.

Olej rycynowy w kosmetyce jest również używany jako składnik produktów do makijażu, takich jak tusze do rzęs. Dzięki swoim właściwościom pielęgnacyjnym, może wspomagać wzrost i kondycję brwi oraz rzęs, jednocześnie zapewniając im naturalny połysk.

Jak stosować olejek rycynowy w kosmetyce?

Właściwości oleju rycynowego w kosmetyce sprawiają, że jest on składnikiem wielu kosmetyków. Zastosowanie w kosmetyce jest szerokie – od produktów do pielęgnacji skóry i włosów, po specyfiki wspomagające leczenie problemów dermatologicznych. Olej rycynowy wykazuje również działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

Olejek rycynowy na brwi i rzęsy można nakładać szczoteczką lub palcami, stosuje się go jak każdą inną odżywkę. Nakładając olejek rycynowy na rzęsy i brwi, sprawimy, że będą bardziej wyraziste i mocniejsze. Należy jednak uświadomić sobie, że naturalne produkty wymagają dłuższego stosowania. Właśnie dlatego efekty stosowania kuracji nakładania oleju rycynowego na rzęsy i brwi będą widoczne po około 3-4 tygodniach.

Idealnym ukojeniem dla wysuszonej skóry dłoni, twarzy, czy stóp będzie zastosowanie na jej powierzchni olejku rycynowego. Rogowacenie na powierzchni naskórka na stopach można również wspomagać aplikacją olejku rycynowego, sprawdzi się jako środek zmiękczający.

Jedną z metod kuracji jest wmasowanie oleju rycynowego w dłonie i stopy, a następnie założenie rękawiczek oraz skarpetek. Tak przygotowani możemy iść spać. Może wydawać Ci się, że Ten sposób nie jest skomplikowany, ale wiemy przecież, że najprostsze pomysły są najlepsze.

Olejek rycynowy na paznokcie

Regularne stosowanie oleju rycynowego na skórki wygładzi je, a także wzmocni, wygładzi i uelastyczni paznokcie. Używając oleju rycynowego na paznokcie i skórki warto zadbać, aby olejek był na nich przynajmniej przez pół godziny. Niewielką ilość oleju rycynowego należy rozetrzeć na skórkach i paznokciach.

Bardzo dużą popularnością w ostatnim czasie cieszy się metoda OCM (Oil Cleansing Method), która polega na oczyszczaniu twarzy naturalnymi olejkami. Skład mieszanki oczyszczającej może być różny w zależności od indywidualnych preferencji i typu skóry. Przykładowa mieszanka może składać się z 1/10 olejku rycynowego i 9/10 oleju ze słodkich migdałów (w przypadku cery normalnej), olejku jojoba (cera tłusta) lub oleju z pestek winogron (dla cery suchej).

Olejek rycynowy w pielęgnacji twarzy

Olejek rycynowy w kosmetyce posiada również właściwości antybakteryjne, dlatego dobrze się sprawdzi na punktowe wypryski. W takiej sytuacji, przed zastosowaniem na skórze olejek rycynowy należy odpowiednio rozcieńczyć. Dla cery trądzikowej może pomóc wykonywanie tak zwanej "parówki", a następnie wmasowanie olejku rycynowego na noc. Taką kurację najlepiej przeprowadzać raz w tygodniu.

Olej rycynowy w kosmetyce będzie skuteczny również w leczeniu blizn po trądziku. Warto zaznaczyć, że blizna musi być świeża, gdyż z czasem jej redukcja będzie trudniejsza. Dzięki zawartości kwasów w oleju rycynowym, blizny stają się mniejsze, a przebarwienia skóry rozjaśnione. Aby zobaczyć efekty, niezbędna jest cierpliwość i regularne, długotrwałe stosowanie.

Olej rycynowy działa nie tylko na powierzchni skóry i włosów, ale również wnika głęboko, dostarczając składników odżywczych i wspierając procesy regeneracyjne. Jego właściwości lecznicze są cenione w wielu kulturach, a olej z nasion rącznika pospolitego – z którego jest wytwarzany – jest znany z bogactwa kwasów tłuszczowych, które są kluczowe dla zdrowia skóry.

Olej rycynowy w kosmetyce na skórę twarzy i twarzy i ciała może przynieść wiele korzyści. Jego regularne stosowanie pomaga w utrzymaniu odpowiedniego nawilżenia, a także rycynowy nadaje skórze miękkość i elastyczność. Olej rycynowy w kosmetyce na twarz może być stosowany samodzielnie lub jako dodatek do kremów i maseczek.

Olejek rycynowy na włosy

Olej rycynowy w kosmetyce to naturalny składnik, który od wieków wykazuje właściwości wzmacniające i odżywcze. Jego regularne stosowanie może przyczynić się do wzrostu włosów i zapobiegać ich rozdwajaniu. Dzięki bogactwu kwasów tłuszczowych, olej rycynowy w kosmetyce działa nawilżająco i regenerująco, a także pomaga w utrzymaniu równowagi wydzielania sebum. 

Olej rycynowy w kosmetyce może być dobrą bazą maseczki do Twoich włosów. Po zastosowaniu maski z dodatkiem oleju rycynowego, włosy staną się miękkie, lśniące i przede wszystkim grubsze. Będą też szybciej rosnąć. Olejek rycynowy w kosmetyce jest gęsty i w związku z tym najlepiej sprawdza się jako jeden ze składników maski na włosy. Stosowanie oleju rycynowego może przyciemniać włosy, dlatego należy zachować ostrożność w przypadku pielęgnacji włosów o jasnych odcieniach blondu.

Jak stosować olej rycynowy w kosmetyce do skóry i włosów?

Aby uzyskać najlepsze efekty, olej rycynowy w kosmetyce do pielęgnacji skóry i włosów należy delikatnie wmasować w skórę głowy i rozprowadzić na całej długości włosów. Po nałożeniu warto owinąć głowę ciepłym ręcznikiem, aby zwiększyć absorpcję oleju. Zaleca się pozostawienie oleju na włosach przez kilka godzin lub nawet na noc, a następnie dokładnie zmyć olej z włosów przy użyciu łagodnego szamponu.

Olej rycynowy na włosy możemy wsmarować w:

  1. końcówki włosów, które zazwyczaj wymagają większego nawilżenia niż włosy u nasady,
  2. nasadę włosów i skórę głowy - w tym wypadku olejek rycynowy najlepiej zmieszać z oliwką do włosów.

Olej rycynowy łączymy z żółtkami jajek i naftą kosmetyczną, w celu stworzenia regeneracyjnej maski. Można ją aplikować na całą długość włosów, co najmniej raz w tygodniu. Wtedy uzyskamy najlepsze efekty kuracji.

Olej rycynowy w kosmetyce często łączy się z innymi olejami, takimi jak olej kokosowy czy olej arganowy, aby wzmocnić jego działanie. Olej kokosowy jest znany ze swoich właściwości nawilżających i regenerujących, podczas gdy olej arganowy jest ceniony za swoje właściwości antyoksydacyjne i zdolność do ochrony włosów przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.

Pomimo że rycyna stymuluje cebulki włosów do wzrostu, to ze względu na ciężką konsystencję oleju rycynowego, nie poleca się go osobom, mającym problemy z wypadaniem włosów. Olej rycynowy w kosmetyce może dodatkowo obciążyć włosy, co przyczynia się do ich utraty. 

W każdym przypadku stosowania olejku rycynowego należy zachować umiar :)

Przeczytaj więcej o pielęgnacji skóry w naszych poradnikach:

Proponowane zabiegi:

0 0 Ilość ocen
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday