(function() { var script = document.createElement('script'); script.src = 'https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/babel-polyfill/6.26.0/polyfill.min.js'; script.async = true; document.head.appendChild(script); }()) var __cp = { "id": "N_Z-izFEexO7tCYiYWKJz8Sb0ulmB2cvLkxr0fFOf_w", "version": "1.1" }; (function(window, document) { var cp = document.createElement('script'); cp.type = 'text/javascript'; cp.async = true; cp.src = "++cdn-widget.callpage.io+build+js+callpage.js".replace(/[+]/g, '/').replace(/[=]/g, '.'); var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(cp, s); if (window.callpage) { alert('You could have only 1 CallPage code on your website!'); } else { window.callpage = function(method) { if (method == '__getQueue') { return this.methods; } else if (method) { if (typeof window.callpage.execute === 'function') { return window.callpage.execute.apply(this, arguments); } else { (this.methods = this.methods || []).push({ arguments: arguments }); } } }; window.callpage.__cp = __cp; window.callpage('api.button.autoshow'); } })(window, document); window.__lc = window.__lc || {}; window.__lc.license = 4442131; ;(function(n,t,c){function i(n){return e._h?e._h.apply(null,n):e._q.push(n)}var e={_q:[],_h:null,_v:"2.0",on:function(){i(["on",c.call(arguments)])},once:function(){i(["once",c.call(arguments)])},off:function(){i(["off",c.call(arguments)])},get:function(){if(!e._h)throw new Error("[LiveChatWidget] You can't use getters before load.");return i(["get",c.call(arguments)])},call:function(){i(["call",c.call(arguments)])},init:function(){var n=t.createElement("script");n.async=!0,n.type="text/javascript",n.src="https://cdn.livechatinc.com/tracking.js",t.head.appendChild(n)}};!n.__lc.asyncInit&&e.init(),n.LiveChatWidget=n.LiveChatWidget||e}(window,document,[].slice)) Czarnuszka w kosmetyce - poznaj sekret "złota faraonów" - Laser DeLux® ! function(w, d, t) { w.TiktokAnalyticsObject = t; var ttq = w[t] = w[t] || []; ttq.methods = ["page", "track", "identify", "instances", "debug", "on", "off", "once", "ready", "alias", "group", "enableCookie", "disableCookie"], ttq.setAndDefer = function(t, e) { t[e] = function() { t.push([e].concat(Array.prototype.slice.call(arguments, 0))) } }; for (var i = 0; i < ttq.methods.length; i++) ttq.setAndDefer(ttq, ttq.methods[i]); ttq.instance = function(t) { for (var e = ttq._i[t] || [], n = 0; n < ttq.methods.length; n++) ttq.setAndDefer(e, ttq.methods[n]); return e }, ttq.load = function(e, n) { var i = "https://analytics.tiktok.com/i18n/pixel/events.js"; ttq._i = ttq._i || {}, ttq._i[e] = [], ttq._i[e]._u = i, ttq._t = ttq._t || {}, ttq._t[e] = +new Date, ttq._o = ttq._o || {}, ttq._o[e] = n || {}; var o = document.createElement("script"); o.type = "text/javascript", o.async = !0, o.src = i + "?sdkid=" + e + "&lib=" + t; var a = document.getElementsByTagName("script")[0]; a.parentNode.insertBefore(o, a) }; ttq.load('C61P4F3VJ586PA3ACUC0'); ttq.page(); }(window, document, 'ttq');
Łódź Białystok Bielsko-Biała Bydgoszcz Częstochowa Gdańsk Gdynia Kalisz Katowice Kielce Kraków Lublin Opole Poznań Rzeszów Szczecin Toruń Warszawa, Egejska Warszawa, Hanki Czaki Warszawa, Widok Wrocław
Laser DeLux / Blog / Czarnuszka w kosmetyce - poznaj sekret "złota faraonów"

Czarnuszka w kosmetyce - poznaj sekret "złota faraonów"

pielęgnacja

Zacznijmy od tego czym tak właściwie jest czarnuszka? Potoczni zwana również “złotem faraonów”, to dzika roślina rosnąca głównie na obszarach śródziemnomorskich  oraz w zachodniej Azji. Wyróżnia się silnie podzielonymi liśćmi, mniej lub bardziej zrośniętymi. Występuje też w Polsce. Głównie wykorzystywana,  jako roślina ozdobna ale ma spore zastosowanie w kosmetyce.

spis treści

Ciekawe jest także to, że czarnuszka może poszczycić się doskonałymi właściwościami zdrowotnymi. Zawdzięcza to zawartości trzech substancji, które występując wspólnie wzmacniają swoją działanie. Czarnuszka ma swój charakterystyczny, intensywny zapach ze względu na obecność takich olejków eterycznych jak: tymol, tymochinon i tymohydrokinon.

Roślina ta posiada liczne wartości odżywcze i składniki mineralne, które kompleksowo działają na organizm. Należą do niech między innymi:

  • mirystynowy,
  • palmitynowy,
  • stearynowy,
  • oleinowy,
  • linolowy (omega-6),
  • alfa-linolenowy (omega-3),
  • foliowy,
  • białka,
  • witaminy (A, E, B1, B3)
  • wapń,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • miedź,
  • selen,
  • magnez,
  • sód,
  • potas
  • cynk

Czarnuszka w codziennej pielęgnacji skóry 

Olej z czarnuszki od kilku lat nieustannie poddawany jest  badaniom. Okazuje się, że to naturalny sposób na lepszą odporność, piękniejszą skórę oraz włosy. Cały sekret tkwi w nasionach czarnuszki. To właśnie z nich tłoczony jest między innymi olej który ma wiele właściwości zdrowotnych i może zastępować wiele przypraw np. pieprz. Zalecane jest włączenie czarnuszki do codziennej diety by poprawić nie tylko swoje zdrowie ale i ogólny wygląd skóry. Warto też włączyć do diety olej lniany.

Olej z czarnuszki, jak może Ci pomóc w trosce o Twoje zdrowie? Przede wszystkim:

  1. łagodzi objawy alergii
  2. wzmacnia odbudowę odponośi
  3. zwiększa odporność  na stres
  4. hamuje rozwój komórek nowotworowych
  5. łagodzi dolegliwości bólowe
  6. reguluje miesiączkę
  7. pomaga eliminować pasożyty z układu pokarmowego
  8. uspokaja i działa antydepresyjne
  9. zmniejsza dolegliwości i odczucia w chorobie wrzodowej

Olej z czarnuszki i jego właściwości pielęgnacyjne  - bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe , antyoksydanty , witaminę E. Dodatkowo:

  • łagodzi stany zapalne skóry
  • posiada właściwości antybakteryjne -olej z czarnuszki hamuje rozwój trądziku
  • właściwości regenerujące -przyspiesza proces regenerujący naskórka
  • antyalergiczne -łagodzi objawy alergii skórnych , łuszczycy oraz atopowe zapalenie skóry
  • ochronne -wzmacnia barierę ochronną naskórka  oraz chroni przed działaniem czynników zewnętrznych

Olej z czarnuszki może być stosowany do użytku wewnętrznego jak i zewnętrznego dodawany do wielu kremów, szamponów czy masek. Zalecany do  stosowania na każdą cerę suchą, tłustą , mieszaną czy trądzikową , redukuje przebarwienia oraz poprawia ogólny stan skóry .Ma on ogromne właściwości regenerujące więc ogranicza wypadanie włosów oraz stymuluje wzrost nowych .Olej z czarnuszki powinien być nakładany  na skóre głowy na minimum 30 min po czym trzeba dokładnie umyć głowę szamponem .Nakładanie takiej maski regularnie nadaje włosom piękny i zdrowy wygląd .

Olej z czarnuszki na twarz - w jaki sposób może zadziałać na skórę?

  1. wspomaga likwidację zaskórników
  2. uelastycznia oraz wzmacnia skórę, oraz dogłębnie ją nawilża
  3. działa przeciwzmarszczkowo likwiduje drobne jak i głębsze zmarszczki
  4. chroni skórę przed promieniowaniem UV
  5. zmniejsza widoczności pierwszych oznak starzenia
  6. posiada także silne działanie  przeciwzapalne

Trzeba wiedzieć ,że przy stosowaniu oleju z czarnuszki  skóra będzie się mniej przetłuszczać oraz będzie pojawiać się mniej stanów zapalnych a stare będą się szybciej goić .Przy pierwszym tygodniu stosowania może towarzyszyć nam tzn “wysyp“ jest on normalną reakcją, pierwszych efektów możemy  spodziewać się po około 30 dniach .Po tym okresie stan skóry powinien się ewidentnie poprawić.

Olej z czarnuszki na skórę głowy może pomóc z wypadającymi włosami!

Czarnuszka wpływa na rozwiązywanie problemów związanych ze skórą głowy. Właściwości olejku pozwalają na:

  • redukcję wypadania włosów
  • wzmacniają włosy
  • dotleniają skórę głowy
  • pomagają zwalczyć łupież oraz zapobiega jego nawrotom

Trzeba pamiętać, że olej z czarnuszki na skórę głowy możemy wcierać na sucho lub na mokro, zaczynając od  końcówek po nasadę włosów. Z powodzeniem można też masować skórę głowy tym olejem. Tak przygotowaną skórę głowy owija się folią  na około 30-40 min, po czym myje włosy szamponem, który stosujemy na co dzień.

Zastosowanie Czarnuszki w rytuałach kosmetycznych - przepisy

Serum na wypryski:

  • Buteleczkę 30 ml z pipetką napełnij olejem z czarnuszki, dodaj 5 kropli oleju z drzewa herbacianego + (opcjonalnie) kropelkę witaminy E
  • Olejek z drzewa herbacianego to panaceum na wypryski; działa lepiej niż niejeden żel punktowy, jednak może wysuszać cerę. Razem z nawilżającym, ale równie przeciwzapalnym i nie zapychającym olejem z czarnuszki tworzy duet doskonały.
  • Stosuj serum wieczorem. Smarując nim twarz, omijaj okolice oczu.

Tonik z czarnuszki:

  • Łyżkę ziaren czarnuszki zalej wrzątkiem i pozostaw na godzinę. Przecedź napar przed drobne sitko lub gazę do czystej i odkażonej spirytusem buteleczki o pojemności 150 ml. Dodaj trzy krople olejku różanego lub ylang ylang i 5 kropli witaminy E (naturalny konserwant, przedłuży trwałość kosmetyku). Do podstawowej wersji toniku możesz dodać jeszcze łyżeczkę żelu hialuronowego.
  • Do przemywania buzi rano i wieczorem. Data ważności: w lodówce 2 tygodnie, w chłodnym miejscu w pokoju ok. 6-7 dni.

Maseczka plus masaż  na wypadanie włosów :

  • Rozpocznij od masażu głowy z użyciem soku z cytryny.
  • Wtarty sok pozostaw we włosach na 15-20 minut.
  • Następnie zmyj sok za pomocą szamponu - polecane są przede wszystkim szampony ziołowe.
  • Wysusz włosy i wcieraj olej z czarnuszki w skórę głowy.
  • Procedurę powtarzaj codziennie przez pięć tygodni.
  • Masaż głowy z użyciem oleju z czarnuszki dodatkowo wzmacnia cebulki i zapobiega wypadaniu włosów

Olej z czarnuszki - stosowanie wewnętrzne

Olej z czarnuszki możemy spożywać solo lub w połączeniu z innymi produktami. Możemy dodawać go do sałatek, surówek, owsianek, zup czy koktajli, jeśli jego smak nam odpowiada. W sytuacji gdy nie jest on zbyt dobrze tolerowany przez nasze podniebienie, możemy spróbować przyjąć go z łyżeczką miodu,  sokami, musami owocowymi czy warzywnymi lub jogurtem z owocami.

Pamiętajmy o tym, żeby olej z czarnuszki stosować wyłącznie na zimno. Nie wolno go podgrzewać ani pod żadnym pozorem na nim nie smażyć, nie używamy też go do gotowania oraz nie poddajemy obróbce cieplnej. Jeśli jednak wyjątkowo bardzo nam nie podpasuje smak tego oleju możemy przyjmować też go w tabletkach. W przypadku kapsułek, rozwiązanie to jest o tyle wygodne, że mamy gotową dawkę, więc nie musimy odmierzać konkretnej ilości oleju – wystarczy połknąć kapsułki z olejem  i popić wodą.

Mamy nadzieję, że informacje, które zawarłyśmy w tym artykule dały Ci kompleksową ilość informacji na temat najlepszych zastosowań oleju z czarnuszki w trosce o Twoje zdrowie oraz piękną skórę. Pamiętaj, że nie tylko ten olej jest w stanie pomóc Ci pielęgnować skórę. Warto, żebyś poznała także dobroczynne właściwości olejku arganowego oraz olejku lnianego.

Autor - praca zespołowa:

Dominika Pilewska - kosmetolog

Daria Ciechomska-Laskowska - kosmetolog

Iga Mieczkowska - kosmetolog

Salon Laser Delux Płock

Przeczytaj więcej o kosmetologii w naszych poradnikach:

Proponowane zabiegi:

  1. Magdalena Borusiewicz, Zbigniew Janeczko, “Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych” Borgis - Postępy Fitoterapii 4/2015, s. 223-236
  2. https://biotechnologia.pl/farmacja/jasna-strona-czarnego-zlota-faraonow-czarnuszki,16039
  3. Agata Kaźmierczak, Dominika Wcisło-Dziadecka, Nikola Zmarzły, “Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych”, Post N Med 2018; XXXI(1A): 61-64

5 2 Ilość ocen
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday