(function() { var script = document.createElement('script'); script.src = 'https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/babel-polyfill/6.26.0/polyfill.min.js'; script.async = true; document.head.appendChild(script); }()) var __cp = { "id": "N_Z-izFEexO7tCYiYWKJz8Sb0ulmB2cvLkxr0fFOf_w", "version": "1.1" }; (function(window, document) { var cp = document.createElement('script'); cp.type = 'text/javascript'; cp.async = true; cp.src = "++cdn-widget.callpage.io+build+js+callpage.js".replace(/[+]/g, '/').replace(/[=]/g, '.'); var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(cp, s); if (window.callpage) { alert('You could have only 1 CallPage code on your website!'); } else { window.callpage = function(method) { if (method == '__getQueue') { return this.methods; } else if (method) { if (typeof window.callpage.execute === 'function') { return window.callpage.execute.apply(this, arguments); } else { (this.methods = this.methods || []).push({ arguments: arguments }); } } }; window.callpage.__cp = __cp; window.callpage('api.button.autoshow'); } })(window, document); window.__lc = window.__lc || {}; window.__lc.license = 4442131; ;(function(n,t,c){function i(n){return e._h?e._h.apply(null,n):e._q.push(n)}var e={_q:[],_h:null,_v:"2.0",on:function(){i(["on",c.call(arguments)])},once:function(){i(["once",c.call(arguments)])},off:function(){i(["off",c.call(arguments)])},get:function(){if(!e._h)throw new Error("[LiveChatWidget] You can't use getters before load.");return i(["get",c.call(arguments)])},call:function(){i(["call",c.call(arguments)])},init:function(){var n=t.createElement("script");n.async=!0,n.type="text/javascript",n.src="https://cdn.livechatinc.com/tracking.js",t.head.appendChild(n)}};!n.__lc.asyncInit&&e.init(),n.LiveChatWidget=n.LiveChatWidget||e}(window,document,[].slice)) Złoto Maroka, czyli o właściwościach olejku arganowego! - Laser DeLux® ! function(w, d, t) { w.TiktokAnalyticsObject = t; var ttq = w[t] = w[t] || []; ttq.methods = ["page", "track", "identify", "instances", "debug", "on", "off", "once", "ready", "alias", "group", "enableCookie", "disableCookie"], ttq.setAndDefer = function(t, e) { t[e] = function() { t.push([e].concat(Array.prototype.slice.call(arguments, 0))) } }; for (var i = 0; i < ttq.methods.length; i++) ttq.setAndDefer(ttq, ttq.methods[i]); ttq.instance = function(t) { for (var e = ttq._i[t] || [], n = 0; n < ttq.methods.length; n++) ttq.setAndDefer(e, ttq.methods[n]); return e }, ttq.load = function(e, n) { var i = "https://analytics.tiktok.com/i18n/pixel/events.js"; ttq._i = ttq._i || {}, ttq._i[e] = [], ttq._i[e]._u = i, ttq._t = ttq._t || {}, ttq._t[e] = +new Date, ttq._o = ttq._o || {}, ttq._o[e] = n || {}; var o = document.createElement("script"); o.type = "text/javascript", o.async = !0, o.src = i + "?sdkid=" + e + "&lib=" + t; var a = document.getElementsByTagName("script")[0]; a.parentNode.insertBefore(o, a) }; ttq.load('C61P4F3VJ586PA3ACUC0'); ttq.page(); }(window, document, 'ttq');
Łódź Białystok Bielsko-Biała Bydgoszcz Częstochowa Gdańsk Gdynia Kalisz Katowice Kielce Kraków Lublin Opole Poznań Rzeszów Szczecin Toruń Warszawa, Egejska Warszawa, Hanki Czaki Warszawa, Widok Wrocław
Laser DeLux / Blog / Złoto Maroka, czyli o właściwościach olejku arganowego!

Złoto Maroka, czyli o właściwościach olejku arganowego!

pielęgnacja

Dobrze znany każdemu z nas, olejek arganowy posiada doskonałe właściwości pielęgnacyjne, regenerujące oraz przeciwstarzeniowe. Płynne złoto, bo właśnie tak określany jest olejek arganowy, od lat wykorzystywany jest na rynku kosmetycznym do skóry włosów, paznokci a także jako forma pielęgnacji całego ciała.

spis treści

Skąd pochodzi olejek arganowy, od kiedy zaczął zyskiwać na swojej popularności dlaczego nazywany jest płynnym złotem? Dzisiaj postaramy się przyjrzeć bliżej temu multifunkcjonalnemu olejkowi i opowiedzieć dokładnie na te pytania. Zachęcamy do przeczytania poniższego artykułu.

Czym jest Argania?

Zacznijmy od samego początku. Czym właściwie jest argania? Podobnie jak jej krewniak, masłosz Parka (Vitellaria paradoxa C. F. Gaertn., syn. Butyrospermum parkii (G. Don) Kotschy), należy do roślin dostarczających oleju jadalnego, który znajduje się w nasionach.

Jeszcze przed rokiem 2010 arganowy olejek stał się towarem pożądanym na rynku kosmetycznym i spożywczym krajów wysoko rozwiniętych, co spowodowało wzrost zainteresowania jego pochodzeniem, składem i oryginalnością. Najwyższa wydajność oleju arganowego to około 1 litra oleju z jednego drzewa arganowego (z ok. 30-35 kg wysuszonych owoców, co odpowiada ok. 100 kg świeżych owoców). W stanie naturalnym wydajność z jednego drzewa wynosi zwykle tylko ok. 8 kg wysuszonych owoców, co odpowiada ok. 0,3 l oleju Oleje te określane, jako jadane i służące do celów kosmetycznych charakteryzuje wysoka jakość oraz niski poziom wilgoci.

Jakie właściwości prezentuje olej arganowy w produktach kosmetycznych?

  1. chroni, pielęgnuje i odnawia skórę
  2. zapobiega powstawaniu zmarszczek, wzmacnia przydatki skórne, w tym włosy, odnawia płaszcz hydrolipidowy skóry.
  3. stymuluje proces oddychania wewnątrzkomórkowego, neutralizuje wolne rodniki, chroni tkankę łączną, odbudowuje płaszcz hydrolipidowy skóry i zwiększa zawartość składników odżywczych w skórze i włosach.
  4. doskonale absorbowany przez skórę szybko się wchłania, wygładzając ją i uelastyczniając. Stąd wykorzystuje się go do masażu, a także jako składnik kosmetyków dla skóry zniszczonej i dojrzałej, kremów ochronnych do rąk, balsamów do ciała, przeciwzmarszczkowych kremów pod oczy, do produkcji mydeł, szamponów oraz płynów po goleniu.

Złocisty olejek na problemy skórne

Olej arganowy od wieków wykorzystywany jest przez mieszkańców Maroka w różnych dolegliwościach. Zewnętrznie nie tylko do pielęgnacji skóry, ale również w schorzeniach skórnych, głównie w trądziku młodzieńczym i ospie wietrznej, a także w egzemie, pęknięciach skóry, w celu przyspieszenia gojenia się oparzeń.

Doustnie natomiast stosowany jest w reumatyzmie, jako żółciopędny i lipolityczny oraz jako czynnik hepatoochronny i obniżający poziom cholesterolu. Ponadto stosowany jest w miażdżycy i nadciśnieniu, także jako przeciwbólowy i przeciwzapalny. Uważa się, że olej arganowy działa jako afrodyzjak.

Jest bardzo uniwersalnym olejkiem, jego głównym atutem to multifunkcyjność. To prawdziwy klasyk wśród olejków do pielęgnacji skóry. Bardzo często nazywany jest Złotym Olejkiem Maroka – i nie bez przyczyny:

  1. Jest to najlepszy produkt jeśli chodzi o ochronę skóry przed wczesnym starzeniem się, bardzo szybko odbudowuje warstwę hydrolipidową skóry (nawilża i natłuszcza nie blokując przy tym porów),
  2. ujędrnia ją wygładza i silnie pobudza do odbudowy - przez co świetnie sprawdza się przy rozstępach i bliznach.
  3. Doskonały do aplikacji w zastępstwie kremu pod oczy. Ma właściwości ochronne przed wolnymi rodnikami, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem.
  4. Łagodzi wszelkie podrażnienia, ma bardzo duże zdolności naprawcze i regenerujące skórę – będzie niezastąpiony w przypadku gojenia się ran, oparzeń, odleżyn czy owrzodzeń i odmrożeń.
  5. Chroni przed niską temperaturą, słońcem i wiatrem, regeneruje wszelkie pęknięcia skórne oraz zapobiega przebarwieniom.

Sprawdza się w przypadku pielęgnacji skóry problematycznej i alergicznej. Poza tym reguluje pracę gruczołów łojowych, wspomaga leczenie trądziku czy nawet łagodzi zmiany skórne po ospie oraz łagodzi objawy łuszczycowe. W przypadku egzemy, czy nawet atopowym zapaleniu skóry, olejek arganowy również może być stosowany.

Olejek arganowy do włosów i paznokci

Olejek arganowy bardzo dobrze radzi sobie ze wzmocnieniem włosów oraz paznokci. Z powodzeniem można używać go podczas zabiegów parafinowych na dłonie, a także jako dodatek w maskach nawilżających na włosy. Olejek arganowy do wlosow i na skórę głowy, może stanowić bazę do wykorzystania z innymi kosmetykami czy olejkami. Dodatkowo, osoby, które mają styczność ze środkami podrażniającymi skórę, jak np. fryzjerzy, powinni się z olejkiem arganowym zaprzyjaźnić, aby uniknąć przesuszenia własnej skóry.

Olejek arganowy to Twój naturalny sposób pielęgnacji!

Wiesz już wiele na temat olejku arganowego. Pojawia się teraz pytanie: Jak używać go w codziennej pielęgnacji?

Skóra twarzy:

- Niewielką ilość produktu nanieść na skórę. Pozostawić do wchłonięcia. Stosować dwa razy dziennie. Olej nie pozostawia tłustego filmu na skórze.

Ciało:

- Olejek możesz używać do masażu całego ciała niewielką ilość nałóż dłońmi na skórę i okrężnymi, zdecydowanymi ruchami wcieraj w skórę aż do całkowitego wchłonięcia. Dodatkowo olejek arganowy super sprawdzi się w kąpieli odmładzająco-regenerującej. Wystarczy, że wlejesz 5-10 ml olejku do wanny wypełnionej 1/3 ciepłej wody.

Włosy:

- Dodaj dwie, trzy krople olejku do ulubionej maski do włosów lub szamponu

Jak widzisz jeżeli zaprzyjaźnisz się z olejkiem arganowym, to z pewnością Twoja skóra Ci za to podziękuje! Pamiętaj, że to produkt, który jest łatwo dostępny i możesz korzystać z niego na co dzień. Poza olejkiem arganowym warto poznać dobroczynne właściwości olejku lnianego.

Przeczytaj więcej o pielęgnacji w naszych poradnikach:

Proponowane zabiegi:

5 1 Ilość ocen
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday