Wbrew pozorom tkanka tłuszczowa nie jest jedynie niepotrzebnym elementem, wpływającym na estetykę sylwetki. To ważny składnik naszego organizmu, który pełni istotne funkcje. Bierze udział w procesach metabolicznych, wydziela biologicznie czynne substancje, które stymulują pracę układu odpornościowego. Ponadto ma właściwości termoizolacyjne, dzięki czemu chroni przed utratą ciepła w niskich temperaturach. Jaki poziom tkanki tłuszczowej w organizmie jest właściwy? Poznaj obowiązujące normy.
Normy zawartości tkanki tłuszczowej są różne dla kobiet i mężczyzn, zmieniają się też w zależności od wieku. Kobiety w składzie ciała mają więcej tłuszczu (od 5% do 8%) niż mężczyźni. Pełni on rolę magazynu energii na czas porodu, ciąży czy karmienia piersią. Jest też potrzebny do zachowania równowagi hormonalnej (hormony są pochodzenia lipidowego). Wraz z wiekiem zwiększa się ilość tkanki tłuszczowej, a przy tym dochodzi do utraty masy mięśniowej – szczególnie w okresie menopauzy i andropauzy.
Wiek | |||||
20-29 | 30-39 | 40-49 | 50-59 | >60 | |
Niski | <13 | <14 | <16 | <17 | <18 |
Optymalny | 14-20 | 15-21 | 17-23 | 18-24 | 19-25 |
Umiarkowany | 21-23 | 22-24 | 24-26 | 25-27 | 26-28 |
Wysoki (otyłość) | >23 | >24 | >26 | >27 | >28 |
Wiek | |||||
20-29 | 30-39 | 40-49 | 50-59 | >60 | |
Niski | <19 | <20 | <21 | <22 | <23 |
Optymalny | 20-28 | 21-29 | 22-30 | 23-31 | 24-32 |
Umiarkowany | 29-31 | 30-32 | 31-33 | 32-34 | 33-35 |
Wysoki (otyłość) | >31 | >32 | >33 | >34 | >35 |
Średnia zawartość tkanki tłuszczowej jest inna u osób aktywnych, profesjonalnych sportowców i osób prowadzących siedzący tryb życia. Przykładowo mężczyźni uprawiający kolarstwo mają średnio 6-10% tkanki tłuszczowej, kobiety zaś 12-16%, biegacze długodystansowi ok.7,3%, a biegaczki 12,4%, pływacy 10-12%, pływaczki 19-21%. Wśród profesjonalnych sportowców bardzo często dochodzi do wahań wagi i zawartości tkanki tłuszczowej w zależności od tego, czy znajdują się w okresie treningowym czy sezonie startowym.
Określona ilość tkanki tłuszczowej jest niezbędna do życia i zachowania zdrowia. Niebezpieczny jest zarówno jej wysoki, jak i zbyt niski poziom. Jak podaje WHO otyłość zwiększa ryzyko rozwoju wielu poważnych schorzeń takich jak:
Zbyt niski poziom tkanki tłuszczowej skutkuje obniżeniem libido, spadkiem poziomu testosteronu oraz zmniejszeniem ilości wytwarzanej spermy u mężczyzn. Zagrożenia związane ze zbyt małą zawartością tłuszczu u kobiet to brak równowagi hormonalnej, brak miesiączki oraz zmniejszenie płodności i utrata masy kostnej, która jest spowodowana niskim poziomem estrogenu.
By ustalić procentową zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie najlepiej udać się do specjalisty np. dietetyka. Jedną z powszechnie stosowanych metod jest bioimpedancja elektryczna, która pozwala na określenie ilości wody, tkanki tłuszczowej i mięśniowej w ciele. Dietetycy i trenerzy personalni często stosują także fałdomierze, którymi mierzą fałdy skórne w określonych miejscach. U mężczyzn są to: klatka piersiowa, brzuch oraz udo, natomiast u kobiet triceps, biodro, brzuch i udo. Następnie obliczają wyniki za pomocą specjalnego wzoru lub kalkulatora.
Poziom tkanki tłuszczowej warto regularnie kontrolować, szczególnie wtedy, kiedy jesteśmy na diecie. Pozwoli to nam na realną ocenę efektów, których często nie odzwierciedla zwykła waga łazienkowa, a także nie potrafimy ich ocenić gołym okiem.
Przeczytaj więcej o zabiegach na tkankę tłuszczową w naszych poradnikach:
Proponowane zabiegi: